Faq

Våre kjære kunder har mange spørsmål, vi har derfor samlet inn de vanligste av dem. Dersom det er noe du lurer på, kan du kanskje finne svaret her.

SPØRSMÅL OM WASA

Er Wasa knekkebrød svensk?

Les svaret

Knekkebrød kan dateres tilbake til middelalderen da det ble bakt for å bevare avlingen gjennom de lange og kalde vintrene i Sverige og Finland. I Sverige har Wasa bakt knekkebrød siden 1919, og det blir nå verdsatt og solgt i over 40 land verden rundt, inkludert Skandinavia, Tyskland, Polen, Holland, Frankrike og Italia, men også i USA. Firmaet har vært en del av Barilla Group siden 1999.

Hvor kommer navnet Wasabröd fra?

Les svaret

Wasabröd er en kombinasjon av de to ordene ”Wasa” og ”bröd”. Bröd er det svenske ordet for brød og Wasa henviser til navnet på den svenske kongen Gustav Vasa og ble valgt for å skape et enkelt og gjenkjennelig varemerke for alle svensker. Men vanligvis omtaler vi oss selv ganske enkelt som ”Wasa”.

OM VÅRE PRODUKTER

Hvor lenge er Wasa knekkebrød holdbart?

Les svaret

Wasa knekkebrød har en lagringstid på cirka 10 måneder ved vanlige lagringsforhold og alle produktene våre har en best før-dato. Vi anbefaler at knekkebrødet oppbevares på et tørt og mørkt sted.

Hvor baker Wasa knekkebrødet sitt?

Les svaret

Wasa har to bakerier, ett i Filipstad (Sverige) og ett i Celle (Tyskland). Til sammen produserer disse to bakeriene rundt 55 000 tonn knekkebrød per år.

Hvor produseres Wasa mykbrød?

Les svaret

Wasas mykbrød bakes i Tyskland ved et av Barillas anlegg og leveres daglig til Sverige (det eneste markedet der det blir solgt for øyeblikket). Siden distribusjonen er integrert i ICAs og COOPs egen varedistribusjon, kan vi unngå tilleggstransport.

Hva kommer det av at Wasa Sandwich kan holde seg ferskt så lenge, selv uten kjøling?

Les svaret

Det er mange forskjellige konserveringsmetoder og hver enkelt har sine fordeler og ulemper. Wasa Sandwich er et tørrprodukt med lavt vanninnhold, noe som gjør det mulig å oppnå lang lagringstid uten konserveringsmidler. Produktet inneholder ostepulver (tørket og pulverisert ost) som blandes med et vegetabilsk fett. Dette muliggjør lang lagringstid og vedlikeholder sprøheten i brødet.

OM VÅRE INGREDIENSER OG KOSTHOLD

Hvordan sikrer Wasa kvaliteten på råvarene og produktene sine?

Les svaret

Etter mange års erfaring og forskning, har Wasa utviklet sin egen spesielle standard med hensyn til melet i produktene. Dette gjelder både for selve melet og dyrkingen av kornet det males fra. Wasas miljøplan fastslår at ”innholdet av biologiske/kjemiske miljøgifter (f.eks. plantevernmidler, aflatoksin, tungmetaller) i råmaterialene for Wasabröds produkter ikke kan overstige 75 % av nivåene som for tiden er godkjente innenfor EU. Våre råmaterialstandarder garanteres både gjennom grundig kvalitetskontroll og gjennom strenge krav til våre leverandører. Wasa gransker og overvåker risikoer i samsvar med HACCP (besøk den svenske nettsiden Livsmedelsverket): www.slv.se. Vi er sertifisert ifølge ISO 9001, ISO 14001 og BRC.

Hva er rug og hvor dyrkes den?

Les svaret

Rug er et kornslag. Den dyrkes for det meste i Nord-Europa (Tyskland, Danmark, Sverige og Finland) og i de nærmeste landene i Øst-Europa (Russland, Hviterussland, Polen og de baltiske landene).

Hva er de viktigste næringsstoffene i rug?

Les svaret

Fullkornsmel av rug gir et verdifullt tilskudd av karbohydrater, kombinert med et høyt fiberinnhold og et lavt fettinnhold. Mange av knekkebrødene våre er bakt av fullkornsmel av rug.

Hva er malt?

Les svaret

Malt er laget av maltet bygg og brukes til å tilsette farge og smak til brødet.

Hva er surdeig?

Les svaret

Surdeig er den mest naturlige og tradisjonelle måten å bake brød på. Det er en deig laget av mel og vann som inneholder melkesyrebakterier og gjærsopper som forekommer naturlig i melet. Å bake brød av surdeig er en tradisjon som har blitt brukt i hundrevis av år i typiske ’brødland’ som Sverige, Italia, Frankrike, Sveits og Tyskland. Metoden brukes til å gi struktur og til å forsterke smaken i brødet. Ta en nærmere titt på ett av våre knekkebrød bakt av surdeig her

Hva er E471?

Les svaret

Det er mono- og diglyserider ekstrahert fra vegetabilsk fett for å hjelpe til i bakeprosessen for Wasaprodukter.

Hva er kostfibre?

Les svaret

Fibre er helt eller delvis ufordøyelige karbohydrater. De absorberer væske og utvider seg, noe som gjør at vi føler oss mette, samtidig som de forbedrer effektiviteten til tarmene. Fullkornsmel inneholder mye fibre.

Hva er fullkornsmel?

Les svaret

Fullkornsmel er mel laget av hele kornet, kimen og skallet til kornet. Fullkornsingredienser er laget av hele kjernen, inkludert frøhviten, kliet og kimen, som i den intakte kjernen. Fullkornsingredienser kan være tilstede i flere former; som mel, hele kjerner, knuste kjerner, flak osv.

Prosentdelen av fullkorn i Wasas salgsargument på forpakningen er basert på kornandelen i produktet. “100 % fullkorn” angir at alle korningrediensene som er brukt i produktet er fullkorn. Her er bare noen av våre 100 % fullkorn-produkter: Sport, Husman, Falu Råg-rut, Surdeig Flerkorn og Delikatess, blant andre.

Hvilke krydder brukes i Wasa knekkebrød?

Les svaret

I fremstillingen av knekkebrød brukes klassiske krydder som spisskummen, anisfrø, fennikel, koriander og kanel. Sesamfrø, valmuefrø og gresskarkjerner blir også brukt for å forsterke smaken i noen produkter. For mer informasjon, se ingrediensangivelsen på forpakningen.

Hvilke produkter inneholder sukker?

Les svaret

Alle produktene inneholder sukker, det er en naturlig del av rugkornet (cirka 5 prosent). Noen produkter er tilsatt sukker. Se ingrediensangivelsen på forpakningen.

Hvor mange kalorier er det i en skive Wasa knekkebrød?

Les svaret

Det er mellom 30 og 105 kcal per skive. For mer informasjon, se ingrediensangivelsen på forpakningen.

Hvor mange kalorier har Wasa Sandwich og hvordan bør det oppbevares?

Les svaret

Wasa Sandwich inneholder 460-490 kcal per 100 gr og 70-100 kcal per stykke. Sandwichen inneholder ikke konserveringsmidler og burde, som andre knekkebrød, oppbevares på et tørt og mørkt sted.

ALLERGENER

Hva gjør Wasabröd for å eliminere allergifremkallende stoffer?

Les svaret

Nøtter
Det er ikke nøtter i noen av knekkebrødproduktene våre. Ingen av våre knekkebrødfremstillinger involverer nøtter eller spor av nøtter. Hvis andre Wasaprodukter inneholder nøtter eller spor av nøtter, er dette klart angitt på forpakningen.

Gluten
Gluten er en del av proteinet i hvete, rug, havre og bygg. Det er mindre gluten i rug enn i hvete, men de fleste typer av knekkebrødet vårt inneholder gluten. For personer med glutenintoleranse, har vi to glutenfrie knekkebrød.

Melk
Begge bakeriene våre bruker melk i produksjonen. Melk behandles med stor forsiktighet. For eksempel forfølges melkeingrediensene i alle produksjonstrinnene. Overføring av melkeingredienser fra ett produkt til et annet blir på det sterkeste unngått. Skulle det forekomme en slik overføring, bekreftet gjennom våre analyser, vil melkeallergenet bli merket med “Kan inneholde spor av melk” i ingredienslisten. Det er veldig viktig å lese ingredienslisten når man kjøper et produkt da den siste gyldige allergendeklarasjonen er angitt på forpakningen.

Sesamfrø
Sesamfrø blir brukt i begge bakeriene og håndteres med stor forsiktighet i produksjonen. Sesamfrøingrediensene forfølges i alle produksjonstrinnene. Skulle det imidlertid forekomme en overføring av ingredienser fra ett produkt til et annet, må sesamfrøallergenet merkes med ”Kan inneholde spor av sesamfrø” i ingredienslisten. Det er veldig viktig å lese ingredienslisten når man kjøper et produkt da den siste gyldige allergendeklarasjonen er angitt på forpakningen.

Egg
Egg brukes ikke som ingrediens i Wasaproduktene og ingen av de to Wasabakeriene håndterer egg. Les likevel ingredienslisten nøye da den siste gyldige allergendeklarasjonen alltid er angitt på forpakningen. Noen Wasaprodukter produseres ved Barillaanlegg som håndterer egg.

Soyabønner
Soyabønner brukes ikke som ingrediens i Wasaprodukter. Ingen av de to Wasa knekkebrød-bakeriene håndterer soyabønner. Les likevel ingredienslisten nøye ved hvert kjøp da den siste gyldige allergendeklarasjonen alltid er angitt på forpakningen. Noen Wasaprodukter produseres ved Barillaanlegg som håndterer soyabønner.